Διευκρινίσεις τέλους 5% επί του κόστους έκδοσης οικοδομικής άδειας σε εκτός σχεδίου περιοχές

Καταχώρηση 2021/04/01

Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος αναφορικά με το τέλος πέντε τοις εκατό (5%) επί του κόστους της οικοδομικής αδείας της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν.4759/20 (Α΄245), ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, εξέδωσε κανονιστική πράξη με διευκρινίσεις.

Περισσότερα

Οι όροι της έκπτωσης φόρου 40 % για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων.

Καταχώρηση 2021/03/29

Έκπτωση φόρου έως και 1.600 ευρώ θα δουν στον φετινό λογαριασμό της Εφορίας οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2020 προχώρησαν σε ανακαίνιση ή επισκευή του σπιτιού τους. To φορομπόνους 40% για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων είναι ένα νέο μέτρο που ισχύει από πέρυσι αλλά ουσιαστικά ενεργοποιείται φέτος με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Περισσότερα

Οδηγός ελέγχου νομιμότητας κατοικίας για ένταξη στα προγράμματα Εξοικονομώ.

Καταχώρηση 2021/03/29

Έντονο είναι το ενδιαφέρον από πολίτες για το πρόγραμμα επιδοτήσεων Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει τον νέο κύκλο του προγράμματος, που θα προκηρυχθεί στα τέλη του καλοκαιριού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα αφορά σε 80.000 κατοικίες με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση, αλλά και την επανεκκίνηση της απασχόλησης, που σχετίζεται με την οικοδομή.

Περισσότερα

Ευθυγράμμιση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών.

Καταχώρηση 2021/03/29

Προχωρούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, αλλά «παγώνoυν» οι αλλαγές στον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή τη συμβιβαστική λύση φαίνεται να καταλήγουν στο Υπουργείο Οικονομικών για την φορολογία ακινήτων κατά την τρέχουσα χρονιά που είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της συνεχιζόμενης επέλασης της πανδημίας του κορονοϊού.

Περισσότερα

Αύξηση τιμών οικοδομικών υλικών κατά 0,7 %.

Καταχώρηση 2021/03/26

Αύξηση 0,7% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Φεβρουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2020, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Περισσότερα

Νέα ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά το Μάϊο.

Καταχώρηση 2021/03/26

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εντάχθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης για την δήλωση των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους στους Δήμους θα έχουν από τον Μάιο και μετά μια ακόμη ευκαιρία να αποκαλύψουν το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών τους χωρίς υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών και χωρίς να επιβαρυνθούν με τα πολύ υψηλά ποσά προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Περισσότερα

Νέο σχέδιο τεσσάρων σημείων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ.

Καταχώρηση 2021/03/23

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά άμεσα σε μια τετραπλή παρέμβαση, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια υπό το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Περισσότερα

Νέο Πρόγραμμα Εξοικονομώ για τον τουρισμό.

Καταχώρηση 2021/03/23

Τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης για ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα θα δώσει το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ για τον τουρισμό, το οποίο όπως ανακοίνωσε χθες στη βουλή ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα προκηρυχθεί μέχρι τον Ιούνιο. Στόχος του προγράμματος θα είναι η προώθηση του ουδέτερου κλιματικά, πράσινου τουρισμού, προκειμένου αφενός να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τις τουριστικές επιχειρήσεις αφετέρου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα η ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων μπορεί να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Περισσότερα

Ρυθμίσεις αυθαιρέτων και ημιυπαιθρίων κατηγορίας 5. Δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας.

Καταχώρηση 2021/03/16

Με το υπουργείο Περιβάλλοντος να βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ανοίξει εκ νέου αλλά υπό προϋποθέσεις η πλατφόρμα για ένταξη μεγάλων αυθαιρέτων στον νόμο τακτοποίησης, η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη μια δεύτερη ευκαιρία σε ιδιοκτήτες πληττόμενων περιοχών για να «σώσουν» τις περιουσίες τους.

Περισσότερα

Ενεργοποίηση του φορολογικού μπόνους λόγω δαπανών ανακαίνισης κτιρίου.

Καταχώρηση 2021/03/16

Ένας νέος κωδικός έρχεται να προστεθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης. Ένας κωδικός που οδηγεί σε μείωση φόρου την οποία θα δουν μόνο όσοι προχώρησαν το 2020 στην επισκευή ή ανακαίνιση του σπιτιού τους και διαθέτουν τα τιμολόγια για τις εργασίες που έγιναν τις οποίες μάλιστα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα.

Περισσότερα

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?

UA-43203256-1